Saturday, August 11, 2012

Bailando Neotango!

Το τάνγκο ως μουσική και ως χορός εξελίχθηκε και εξελίσσετε, και οι παλαιες γενιές πάντα αμφισβητούν τις εξελίξεις και τους νεωτερισμούς. Κάπου εδώ ανοίγει η συζήτηση για το τι είναι το Neotango, ή ενίοτε Tango Nuevo. Πολλοί κλασσικοί, δηλαδή της παλαιάς σχολής υποστηριίζουν ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι καν Τάνγκο.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι μια εξέλιξη του Τάνγκο και δεν έχει καμιά σημασία αν είναι Τάνγκο ή ένα άλλο είδος χορού που προέκυψε από το Tango Argentino. Οπότε αυτή τη συζήτηση τη βρίσκο περισσότερο τεχνική, παρά ουσιώδης, και θα την αποφύγω.

Χορεύω κυρίως κλασσικό Τάνγκο, και μάλιστα σε στυλ Milonguero γιατί μ'αρέσει πιο πολύ από το Salon (αν και αυτά είναι πράγματα που μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον ενδεχομένως). Μου αρέσει όμως να χορεύω και Neotango ή και Alternative κομμάτια. Εννοείται ότι δεν είμαι από αυτούς που χορεύουν μόνο Neotango (χωρίς να τους κρίνω βέβαια), αλλά δεν είμαι και από αυτούς που χορεύουν μόνο κλασσικό και απορρίπτουν όλα τα άλλα.

Εξάλλου, αν το καλοσκεφτούμε, το Tango Vals που χορεύεται με μουσική που αποδεδειγμένα δεν είναι Τάνγκο αλλά Βαλς το αποδεχόμαστε όλοι. Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι μετά από λίγες δεκαετίες δε θα αποδεχόμαστε και κάποια blues πχ που σήμερα τα θεωρούμε Alternative, και τα οποία χορεύονται πολύ ωραία με βήματα Tango (ή NeoTango αν θέλετε)?

Αφορμή για το ποστ? Μετά από πολλούς μήνες, χτες το βράδυ χόρεψα κάποια Neotango και Alternative κομμάτια και θυμήθηκα ότι έχω ζήσει ωραίες στιγμές χορεύοντας όχι μόνο κλασσικά αλλά και άλλά και... διάφορα... άλλα... κομμάτια που έχω χορέψει...

Όπως το βλέπω εγώ λοιπόν, σημασία έχει να ξέρεις τις ιδιαιτερότητες του κλασσικού και του μη κλασσικού Τάνγκο, και να τις σέβεσαι. Δε βρίσκω αντιαισθητικό ένα ζευγάρι που κάνει πολλές και μεγαλοπρεπής φιγούρες όταν χορεύει Bajofondo, αλλά σίγουρα θα μου φανεί κάπως αν χορεύουν με τον ίδιο τρόπο κομμάτια του 30' και του 40' (όχι ότι τελειώνει εκεί η κλασσική εποχή). Όπως και να έχει, ο χορός είναι προσωπική υπόθεση του ζευγαριού και δεν πρέπει να περιορίζουμε κανέναν, στο βαθμό που αυτό που κάνει δεν ενοχλεί τους γύρω του!

Be openminded!

Ένα γνωστό ζευγάρι χορεύοντας μη κλασσικό Τάνγκο.


Ένα κομμάτι που μ'αρέσε να χορεύω ως Alternative!

9 comments:

  1. ena agaphmeno tragoudi...pou se taxideuei h mousiki tou kai s kanoun na bgazeis ftera sta podia....kai o xoros pia einai sta synnefa!!!:)

    http://www.youtube.com/watch?v=e8zhaiURnbU <3<3

    ReplyDelete
  2. http://youtu.be/vtMAmufme6c

    se kanei na agapas kaue bhma...kaue lepto..kaues pash...kai h agkalia akolouuei pia to rythmo ths kardias....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ισχύει, αλλά το έχουμε λιώσει το κομμάτι στην Πάτρα... (όχι ότι το βαριέσαι κιόλας το κομμάτι, αλλά το έχουμε λιώσει...)

      Delete
    2. odwwwwss!!...ALLA!!AXIZEI!:)g mena...eimai sunais8hmatika demenh...einai to tragoudi mou me to panagiwth giannh:P:P otan prwtoxoreyame kai eipame na ginoume xoreytiko zeugari..:D

      Delete
  3. Είναι πολύ ωραίο κομμάτι αυτό η αλήθεια είναι... Χορεύεις δε χορεύεις Τάνγκο...

    ReplyDelete
  4. http://www.youtube.com/watch?v=SnWO_8f-1O0


    Giannhhhh...:D:D:D h prwth milonga pou eixame xoreyei emeis...kai egw ekana ekeino t xazo me tous omous panw katw:P:P:P wraies...epoxes:P

    ReplyDelete
  5. to parakatw video onomazetai the origin of tango!!!einai apla apisteuta t logia kai h parousiash pou kanei o afhghths!!isws osoi xoreyete tango niwsete akribws ti leei...isws osoi t akousete kai d xoreuete na milhsei mesa sas kai na akolouuhsete mazi mas th magi sto oneiro..th mageia tou TANGO!!!

    http://www.youtube.com/watch?v=tUbmepSgmu0

    <3<3

    ReplyDelete